Петролът надхвърли 85 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се повиши вчера до 85,54 долара за барел, съобщи днес картелът на своя сайт. Във вторник барелът се продаваше за 84,50 долара.

Цената на петрола на ОПЕК се определя чрез т. нар. петролна кошница, която включва 13 сорта петрол за износ от страните членки на картела. Тези сортове са: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или „Сахарска смес“ (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за „кошницата на ОПЕК“ е 140,73 долара за барел, отчетен на 3 юли 2008 г. Цената на барел петрол се изчислява чрез средно аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата на ОПЕК“ предходния работен ден.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване