Рязко намалява интересът към инвестиране в соларни паркове

На европейските енергийни пазари се случва нещо необичайно: цените на електроенергията продължават да падат под нулата. Соларните паркове в Испания и вятърните турбини в Норвегия бяха толкова продуктивни през май, че огромно количество чиста електроенергия наводни мрежата, понякога надвишавайки значително търсенето. Това доведе до ситуации, в които производителите трябваше да се справят с излишъка от енергия.

За над милион потребители това означаваше безплатно електричество за домовете им или за зареждане на превозните средства. Въпреки че това е добре за потребителите, явлението поражда опасения сред инвеститорите за бъдещата възвръщаемост от възобновяемата енергия в пазар на стойност 800 млрд. долара.

Аксел Тиман, главен изпълнителен директор на соларния разработчик Sonnedix, посочи, че отрицателните цени могат да забавят разгръщането на нов капацитет за повечето играчи на пазара. Електричеството се търгува на пазарите на едро подобно на нефта и газа, като отрицателните цени не са новост, но те са станали много по-чести.

Германия, най-големият енергиен пазар в Европа, имаше около 300 часа с цени под нулата миналата година, като се очаква този брой да се удвои през 2024 г. В Обединеното кралство броят на часовете с отрицателни цени може да нарасне пет пъти до 2027 г., според индустриалния консултант Modo Energy.

Решението за производителите и инвеститорите е изграждането на повече батерии за съхранение на излишната електроенергия за по-късно използване. Това явление се наблюдава и извън Европа – в Австралия и части от Калифорния цените на електроенергията също често падат под нулата.

Иронията е, че увеличаването на възобновяемите енергийни източници може да обезсърчи по-нататъшните инвестиции поради недостатъчните приходи. Според Александър Хаук от Германската асоциация на местните комунални услуги, интересът към инвестиране в соларни паркове рязко намалява. Редовните цени под нулата могат да станат новото нормално, докато Европа се стреми да генерира повече от две трети от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

Производителите на въглища и газ понякога намаляват производството си, за да освободят място за възобновяемата енергия. Потребителите, осъзнавайки възможността за спестявания, адаптират потреблението си към моментите с ниски цени, като зареждат електромобилите си и използват повече електричество. Според Ед Портър от Modo Energy, растежът на цените под нулата няма да спре до 2030 г., когато системите за съхранение на енергия трябва да бъдат достатъчно големи, за да поемат излишъка и да стабилизират цените.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване