САЩ предупреждават Израел: „Ограничена война“ в Ливан може да накара Иран да се намеси

Администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, е информирала Израел, че не смята „ограничена война“ в Ливан или „малка регионална война“ за реалистични опции, тъй като би било трудно да се предотврати тяхното разширяване, съобщава „Джерузалем пост“.

Вашингтон предупредил, че при такъв сценарий Ливан може да бъде наводнен с терористи от проирански милиции от Сирия, Ирак и дори Йемен.

През последните седмици администрацията на Байдън е посъветвала Израел да се въздържа от провеждане на „ограничена война“ в Ливан, като предупреди, че подобен ход може да доведе до намеса на Иран. Това е потвърдено от двама висши американски служители и израелски служител, информирани за разговорите.

В сряда, говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че САЩ остават „дълбоко загрижени за риска от ескалация по границата между Израел и Ливан“. Той добави, че САЩ са ангажирани с интензивни дипломатически разговори и преговори, за да предотвратят ескалацията на конфликта. Милър отбеляза, че Израел многократно е заявявал, че предпочитаното от тях решение на конфликта е дипломатическо.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване